Rotolini di carne con radicchio, pancetta e formaggio/Meat rolls with radicchio, bacon and cheese

                                                                scroll down for the english version

Da anni sono una fedelissima della rivista mensile Sale&Pepe, che, ovviamente, tratta di cucina ! Ogni mese, attendo impaziente l’uscita per cercare ricette che colpiscano la mia attenzione e che poi, ho subito voglia di preparare ed assaggiare. Questa viene proprio da una di quelle riviste! Sono degli involtini, semplicissimi da preparare, in cui il gusto amaro del radicchio si abbina a quello dolce della carne, della pancetta e del formaggio. E’ possibile scegliere entrambe le varietà di radicchio presenti sul mercato in questo periodo dell’anno, io ho scelto quella tonda, più comune, caratterizzata da un sapore più intenso..Potevo mai scegliere qualcosa di banale ?!

Immagine

Ingredienti per 4 persone:

4 fettine di lonza di maiale

3 cespi di radicchio rosso

100/150 gr. di pancetta affettata

Un ciuffo di prezzemolo

1 bicchiere di vino bianco

Bastoncini di formaggio Fontina

Olio evo, sale, pepe

2 cipolle

Preparazione:

In un tegame far appassire la cipolla tritata nell’olio, unire le foglie di radicchio e farle stufare. Battere le fettine di carne, salare l’interno. Adagiare su esso la pancetta, una forchettata di radicchio stufato, un bastoncino di formaggio e poco prezzemolo tritato. Arrotolare e chiudere bene con uno stuzzicadenti. Far dorare la cipolla tritata in un tegame con l’olio, aggiungere gli involtini e farli rosolare da tutti i lati. Bagnare con il vino bianco e far sfumare. Abbassare la fiamma, aggiungere il prezzemolo tritato e lasciar cuocere per circa 20’ . Al termine, tagliarli a rondelle e servire con il radicchio stufato accanto.

For many years I am a faithful of the monthly italian magazine Salt&Pepper, of course that deals with kitchen ! Each month I await impatient its issue to look for recipes which strike my attention and then I  wish to prepare and taste. This recipe just comes from one of those magazines! They are meat rolls, very simple to prepare, where the bitter taste of radicchio goes well with the sweetness of  bacon, meat and cheese. At this time of the year, you can choose both varieties of radicchio on the market, I have chosen the more common, the round one, characterized by a more intense flavour ..Could I ever choose something banal ?!

 Ingredients for 4 people:

4 slices of pork loin

4 big radicchio plants

¼  pounds of sliced bacon

A sprig of parsley

1 glass of dry white wine

Fontina cheese sticks

Extra virgin olive oil, salt, pepper

2 onions

Preparation:

In a saucepan cook the chopped onion with oil, add the radicchio leaves and let  them  simmer. Beat the slices of meat, salt the inside. Lay the bacon on it, a forkful of radicchio stew, a stick of cheese and some chopped parsley. Roll up and seal with a toothpick. In another pan brown the chopped onion with oil, add the rolls and brown them on all sides. Pour over the white wine and let it evaporate. Lower the heat, add the chopped parsley, cover and cook for about 20 minutes. At the end, cut rolls into slices and serve with radicchio stew.

Advertisements

5 thoughts on “Rotolini di carne con radicchio, pancetta e formaggio/Meat rolls with radicchio, bacon and cheese

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s