Seppioline gratinate con panure aromatizzata allo zenzero/Baked Cuttlefishes with breadcrumbs flavored with ginger

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Formia, la città di mare in cui sono nata e vivo, basa le sue origini gastronomiche su piatti semplici e naturali, della tradizione mediterranea, a base di pesce e verdure. Ogni giorno, il Mar Tirreno offre una ricca varietà di pesce e decidere cosa preparare è davvero difficile! Il sabato, in genere, vado a fare la spesa da alcuni amici che vendono pesce locale. Quando arrivo mi guardo intorno e resto colpita dalle specie, dai colori, dal profumo di mare…Se ho già le idee chiare, mi dirigo decisa verso ciò che mi interessa, altrimenti, mi lascio guidare dai loro suggerimenti per preparare qualcosa di nuovo. Quello di oggi, è un piatto semplicissimo, sano, leggero e veloce da preparare, tipico delle zone costiere. Ho voluto arricchirlo di zenzero fresco grattugiato per dare al piatto note di freschezza. Questo rizoma dal sapore pungente e piccantino, oltre a possedere svariate virtù benefiche, sprigiona fragranze di citronella e limone. Da quando l’ho scoperto ne sono stata conquistata!

Seppioline gratinate con panure  aromatizzata allo zenzero

Ingredienti:

1 kg di seppioline pulite

2 panini all’olio o 4 fette di pancarré

2 cucchiai di parmigiano grattugiato

1 ciuffo di prezzemolo

Zenzero fresco grattugiato

1 spicchio d’aglio

Sale e pepe

Olio evo

Preparazione:

Lavare accuratamente le seppioline e metterle a scolare. Porre in un mixer il pane spezzettato, il prezzemolo, l’aglio, il parmigiano, il sale e frullare finemente. Ungere le seppie di olio, passarle nella panure e porle in una teglia antiaderente. Far gratinare in forno già caldo per 10 minuti. Servire cosparse di zenzero fresco grattugiato al momento.

Immagine

Formia, the seaside town where I was born and live, has its culinary origin on simple and natural dishes made of Mediterranean seafood and vegetables tradition. Each day, our Tyrrhenian Sea offers a rich variety of fish so decide what prepare is really hard! On Saturday, usually, I go to some local seafood sellers friends. When I arrive there I look around and I am struck by the species, the colours, the smell of the sea …I would buy everything! Sometimes I already know what dish to prepare, other times I let myself suggest something new. Today’s dish is a simple, healthy, light and easy one to prepare. I enriched it with fresh grated ginger to give a note of freshness. This rhizome taste pungent and spicy, as well as having many beneficial properties, it releases fragrance of lemongrass and lemon. Since I discovered it I was conquered!

Baked cuttlefishes with breadcrumbs flavored with ginger

Ingredients:

2-1/4 lb  cleaned cuttlefishes

2 sandwiches

2 tablespoons Parmesan cheese

1 sprig of parsley

Grated fresh ginger

1 clove of garlic

Salt and pepper

extra virgin olive oil

Preparation:

Carefully wash the cuttlefishes and let them drain. Put in a cutter chopped bread, parsley, garlic, Parmesan cheese, salt, pepper and mix finely. Grease the cuttlefishes with oil, dip in breadcrumbs and place in a greased baking pan. Gratin in the preheated oven for 10 minutes. Serve sprinkled with fresh ginger grated at the moment.

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One thought on “Seppioline gratinate con panure aromatizzata allo zenzero/Baked Cuttlefishes with breadcrumbs flavored with ginger

  1. Your English is a hell of a lot better than my Italian (by that i mean I have no ability to speak or write Italian!) My sister in law is French and when I first met her she knew little English but now she speaks English better than me! Well maybe I’m exaggerating but you get my drift (there’s an English expression you may or may not know…)

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