Filetti di tonno in crosta di pistacchi con riduzione di aceto balsamico/Tuna fillets in pistachio crust with balsamic vinegar reduction

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Mi piace andare oltre la normalità in qualsiasi cosa, esplorare nuovi territori, accogliere la “diversità” nella mia vita. Non è una scelta razionale né volontaria la mia. Una forza interiore, innata, senza che me ne accorga, mi guida verso la particolarità di cose e persone, in qualsiasi forma essa si manifesti. Ogni scoperta che ne deriva poi è un trionfo, proprio come questo piatto che parla della Sicilia. Isola generosa, ricca di atmosfere, cultura, magia, è una terra straordinaria, accogliente ed ospitale dove tante sono le influenze gastronomiche che si fondono insieme. Il famoso tonno rosso di Sicilia, usato in questa ricetta è appena scottato. Rimane rosato all’interno e ogni boccone, accompagnato dall’agrodolce della salsina, sorprende il palato. E’ un piatto semplice e naturale, esaltato da un elegante contrasto tra croccantezza esterna e morbidezza interna. Godetevelo…

Filetti di tonno in crosta di pistacchi con riduzione di aceto balsamico

Ingredienti:

4 fette di tonno rosso

200 gr. di pistacchi tritati grossolanamente

Olio evo

Sale e pepe

250 ml. aceto balsamico

5 chiodi di garofano

2 stecche di cannella

5 bacche di ginepro

1 cucchiaio di miele

Preparazione:

Ungere le fette di tonno e passarle nella granella di pistacchi facendola aderire bene da tutti i lati. Versare poco olio in una padella e cuocere il tonno 2 minuti per lato, girandolo una volta sola.

Riduzione di aceto balsamico

In un pentolino far scaldare l’aceto. Unire il miele, la cannella, i chiodi di garofano, le bacche di ginepro. Cuocere fino a quando la salsa si sarà ridotta della metà. Fare raffreddare.

Immagine

I like going beyond the commonness in everything, exploring new territories,  giving welcome to “diversity” in my life. It is not a rational or voluntary choice. An inner and innate strength, without my realizing it, leads me to the particularity of people and things, in whatever form it manifests itself. Every discovery comes from there is a triumph, just as this dish that talks about Sicily. Generous island, full of atmosphere, culture, magic, is an extraordinary land, cozy and hospitable place where many culinary influences come together. The famous Sicilian bluefin tuna, which is used in this recipe is lightly cooked. It remains pink inside and every bite, accompanied the sauce, surprising the palate. It’s a simple and natural dish, enhanced by an elegant contrast between crunchy outside and soft inside. Enjoy it…

Tuna fillets in pistachio crust with balsamic vinegar reduction

Ingredients:

4 slices  bluefin tuna

2 cups coarsely chopped pistachios

extra virgin olive oil

Salt and pepper

250 ml. balsamic vinegar

5 cloves

2 cinnamon sticks

5 juniper berries

1 tablespoon of honey

Preparation:

Grease tuna slices and press in chopped pistachios. Stick it well on all sides.

Pour a little oil in a frying pan and cook the tuna 2 minutes per side, turning once.

Balsamic vinegar reduction

In a saucepan heat the vinegar. Add honey, cinnamon, cloves, juniper berries. Cook until the sauce is reduced by half. Allow to cool.

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9 thoughts on “Filetti di tonno in crosta di pistacchi con riduzione di aceto balsamico/Tuna fillets in pistachio crust with balsamic vinegar reduction

  1. You’re lucky to be able to get fish this fresh. We are 50 miles from the sea (and the fish you get from that sea, well perhaps you wouldn’t want to eat it!) Generally our fish looks fresh because its packed in ice but it smells and someone told me if you can smell it, it isn’t that fresh)

    • You’re right, living in a seaside town is a great fortune. Fish arrivals are daily and there is so much choice. Usually, if fish is fresh, smells of sea. You can have excellent results with frozen fish too, sometimes it’s better than fresh!

  2. Try it on grilled radicchio too or meat pork, or ….. doesn’t matter Virginia …
    I’m sure you are a gourmet like me and perfectly know how to use it !
    It’s fabulous for sure!
    Gabriella

    • Ciao, io ho usato quelli al naturale. Li acquisto già sgusciati dalla mia fruttivendola. Se a te va, puoi sperimentare con quelli tostati e salati. Fammi sapere!
      A presto, Gabriella

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