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Mi piace andare oltre la normalità in qualsiasi cosa, esplorare nuovi territori, accogliere la “diversità” nella mia vita. Non è una scelta razionale né volontaria la mia. Una forza interiore, innata, senza che me ne accorga, mi guida verso la particolarità di cose e persone, in qualsiasi forma essa si manifesti. Ogni scoperta che ne deriva poi è un trionfo, proprio come questo piatto che parla della Sicilia. Isola generosa, ricca di atmosfere, cultura, magia, è una terra straordinaria, accogliente ed ospitale dove tante sono le influenze gastronomiche che si fondono insieme. Il famoso tonno rosso di Sicilia, usato in questa ricetta è appena scottato. Rimane rosato all’interno e ogni boccone, accompagnato dall’agrodolce della salsina, sorprende il palato. E’ un piatto semplice e naturale, esaltato da un elegante contrasto tra croccantezza esterna e morbidezza interna. Godetevelo…
Filetti di tonno in crosta di pistacchi con riduzione di aceto balsamico
Ingredienti:
4 fette di tonno rosso
200 gr. di pistacchi tritati grossolanamente
Olio evo
Sale e pepe
250 ml. aceto balsamico
5 chiodi di garofano
2 stecche di cannella
5 bacche di ginepro
1 cucchiaio di miele
Preparazione:
Ungere le fette di tonno e passarle nella granella di pistacchi facendola aderire bene da tutti i lati. Versare poco olio in una padella e cuocere il tonno 2 minuti per lato, girandolo una volta sola.
Riduzione di aceto balsamico
In un pentolino far scaldare l’aceto. Unire il miele, la cannella, i chiodi di garofano, le bacche di ginepro. Cuocere fino a quando la salsa si sarà ridotta della metà. Fare raffreddare.
I like going beyond the commonness in everything, exploring new territories, giving welcome to “diversity” in my life. It is not a rational or voluntary choice. An inner and innate strength, without my realizing it, leads me to the particularity of people and things, in whatever form it manifests itself. Every discovery comes from there is a triumph, just as this dish that talks about Sicily. Generous island, full of atmosphere, culture, magic, is an extraordinary land, cozy and hospitable place where many culinary influences come together. The famous Sicilian bluefin tuna, which is used in this recipe is lightly cooked. It remains pink inside and every bite, accompanied the sauce, surprising the palate. It’s a simple and natural dish, enhanced by an elegant contrast between crunchy outside and soft inside. Enjoy it…
Tuna fillets in pistachio crust with balsamic vinegar reduction
Ingredients:
4 slices bluefin tuna
2 cups coarsely chopped pistachios
extra virgin olive oil
Salt and pepper
250 ml. balsamic vinegar
5 cloves
2 cinnamon sticks
5 juniper berries
1 tablespoon of honey
Preparation:
Grease tuna slices and press in chopped pistachios. Stick it well on all sides.
Pour a little oil in a frying pan and cook the tuna 2 minutes per side, turning once.
Balsamic vinegar reduction
In a saucepan heat the vinegar. Add honey, cinnamon, cloves, juniper berries. Cook until the sauce is reduced by half. Allow to cool.
You’re lucky to be able to get fish this fresh. We are 50 miles from the sea (and the fish you get from that sea, well perhaps you wouldn’t want to eat it!) Generally our fish looks fresh because its packed in ice but it smells and someone told me if you can smell it, it isn’t that fresh)
You’re right, living in a seaside town is a great fortune. Fish arrivals are daily and there is so much choice. Usually, if fish is fresh, smells of sea. You can have excellent results with frozen fish too, sometimes it’s better than fresh!
This is a brilliant concept for preparing tuna steaks. Virginia
It really is Virginia!
It’s a refined dish in which the three flavours of tuna, pistachio nut and balsamic vinegar blend together.
Enjoy it!
A presto, Gabriella
The flavour of balsamic vinegar is fabulous. I sprinkle a few drops on fresh strawberries. V.
Try it on grilled radicchio too or meat pork, or ….. doesn’t matter Virginia …
I’m sure you are a gourmet like me and perfectly know how to use it !
It’s fabulous for sure!
Gabriella
Ma i pistacchi servono tostati e salati, oppure al naturale?
Ciao, io ho usato quelli al naturale. Li acquisto già sgusciati dalla mia fruttivendola. Se a te va, puoi sperimentare con quelli tostati e salati. Fammi sapere!
A presto, Gabriella
Reblogged this on grafixxeria and commented:
das wird lecker …!!!